Pionír lendület

Térinstalláció bemutatása az Infoparkban / Introduction of installation:

PIONÍR LENDÜLET / PIONEER PROGRESS

 

Kiállító művész / Artist: VINCZE Ottó

 

Megnyitó /Opening: 2011. április 5. 19h / 5. April 2011, 7 p.m.

 

A kiállítást megnyitja/ Opening speech by: WINKLER Nóra

 

Rendezte  / organizer: Molnár Ani Galéria

 

Cím / Address: Infopark “A” épület, Budapest, XI. kerület, 1117 Neumann János u. 1.

 

További információ / Further information: +36 1 327 00 95

info@molnaranigaleria.hu www.molnaranigaleria.hu

 

 

Egyedülálló kezdeményezés valósult meg az Infopark „A” épületében. Ritkán tapasztalhatjuk, hogy egy ingatlanbefektető cég kortárs művészetet, sőt, annak egyik legkevésbé ismert műfaját, térinstallációt rendel meg az épület megjelenésének színesebbé tételéhez. A Molnár Ani Galéria kapott felkérést ennek a művészeti projektnek a megvalósításához, amelyet az Infopark „A” épületének tulajdonosai finanszíroztak. A Munkácsy díjas képzőművész, Vincze Ottó által megalkotott és kifejezetten a helyszínre tervezett térinstalláció fontos szerepet tölthet be az épület életében. Mind az ide látogató ügyfeleket, mind az itt dolgozó munkatársakat bevonhatja egy élményt és értéket kínáló környezetbe. Közben az Infopark ’A’ épülete önmagáról egy innovatív, kreatív és a társadalom iránt felelősséget vállaló képet teremthet. A kortárs művészet folyamatos frissességre törekszik, figyelemfelkeltő, nemcsak a kellemes környezethez járul hozzá, de inspirál, közvetítő szerepével kapcsolatokat teremthet. Vincze Ottó Pionír lendület című munkája minden szempontból eleget tesz ezeknek a kritériumoknak.

 

A helyspecifikus térinstalláció alapötlete és formai-térbeli elképzelése szempontjából kifejezetten az Infopark „A” épületének átriumos terébe készült, annak közeli (víz közeli) és közvetlen építészeti környezetével dialogizál. A 20 magas, 4 emeletre tagolt 28 x 10 méteres teret belsőépítészeti szempontból a hűvös rendezettség és a szigorú funkcionalizmus jellemzi, az épületbelsőt egy függőleges-vízszintes „koordinátarendszer” tagolja. Ennek a letisztult, de önmagában merev, lágy formák nélküli belső térnek a tulajdonságait formailag oldja az ide tervezett képzőművészeti alkotás. A színes, játékos, térbe hintett gömbkompozíció az építészeti adottságokat ellensúlyozva dinamikát, lendületet teremt a térben. Így egészíti ki egymást a kortárs építészet és művészeti installáció, így harmonizál a rend és a spontaneitás kettőssége. Ez esetben a színdinamikának is nagy szerepe van, a műalkotás szó szerint színfoltokkal ruházta fel az épületet.

 

Tér, forma, színbeli jelentősége mellett Vincze Ottó installációja erősen konceptuális és szimbolikus – a befogadó helyszínre vonatkozó – tartalommal bír. 8 sötétkék és 35 darab narancssárga színű hajózási bója függ súlytalanul a mennyezetről és tükröződik sokszorosára a hatalmas üvegfelületeken. Színeiket tekintve éppen egymás kiegészítőiként egy komplementer színpár. A sötétkék bójákra festett betűk a Hableány feliratot engedik kiolvasni. Így hívták gróf Széchenyi Ödön hajóját, amely folyami úton a csatornák kiépítése után 1867-ben először végigment a Duna-Majna-Rajna-Marne-Szajna útvonalon egészen Párizsig, majd érkezésével az Eiffel torony alatt hatalmas feltűnést keltett és kitüntették a párizsi világkiállítás aranyérmével. A Hableány tehát egy pionír hajó, amire az installáció címe is következtetni enged. Ugyanakkor maga a hajó egy olyan archetipikus motívum a kultúrtörténetben, amely gazdag szimbolikával rendelkezik és mindannyiunkban asszociációkat ébreszthet. A Hableány után 35 hajót készítettek még, a 35 narancssárga bója pedig egyúttal a víz közeli jelenlétét is feltételezi, jelen esetben a Dunáét, amely meghatározó összekötő kapocs volt és ma is az egész Európa szempontjából.

 

Vincze Ottó (1964) munkái hol a tér múltját, az abban rejtőzködő történeteket hívják elő, hol a tér fizikai és esztétikai adottságaiból építkeznek a legkülönbözőbb eszközöket felhasználva. Közös bennük az itt is megmutatkozó nagy-lépték és letisztult fogalmazásmód, a rendezettség és szerkezetelvűség, a precíz, pontos geometria és a légiesség, valamint a ritmust adó szerialitás.

 

T O V Á B B I I N F O R M Á C I Ó: Molnár Ani Galéria,

T E L. : + 36 1 327 0095 www.molnaranigaleria.hu

 

A unique and pioneer project has been realized in the Infopark „A” building. We can seldom experience that contemporary art – moreover, one of its least known genre: a space-specific installation – is ordered by a real estate investor to enrich the appearance of its building. The Molnár Ani Gallery has been called upon to realize this art project, which has been financed by the owners of Infopark „A” building.

The Munkácsy-awarded artist, Ottó Vincze planned the large-scale installation especially to the architectural space and its surroundings. This space-specific installation can fulfil an important role in the buildings life. Both the visiting clients and the employed colleagues can be involved in an environment that offers visual experience and cultural value, while the Infopark „A” building creates an innovative, creative image of itself, taking responsibility for social aspects, too. Contemporary art is raising attention and aspires a continuous freshness, it not only contributes to the pleasant surroundings, but also inspires and generates communication. The installation Pioneer Progress by Ottó Vincze is fulfilling all these aspects.

 

According to the basic idea and formal and spatial aspects, the installation has been created specifically into the 20 meter high, four-storied atrium of the Infopark „A” building. The strict functionalism and the cool structure of the architecture is formally loosened and lightened by the playful and colourful artistic composition of spheres – buoys – seemingly spontaneously strewn in the space.

The letters painted on the dark-blue buoys give the word Hableány, which is the name of a ship which first did the voyage through the water-courses from Budapest to Paris on the Duna-Majna-Rajna-Marne-Szajna line and then received the gold medal of the Paris World Exhibition in 1867. The title of the art event is referring thus to this pioneer ship. 35 ships were designed after Hableány and the 35 orange buoys of the installation refer at the same time to the close presence of water, namely the Danube which is still a very significant means of connection in Europe.

 

Ottó Vincze (1964) has designed several space-specific installations in Hungary, Germany, Switzerland and France. He has received several prizes and scholarships for his work, among them the Munkácsy Award, the DAAD scholarship, the scholarship of the Kunststiftung Stuttgart and of the Cité Internationale des Arts to Paris. The Hungarian Institute in Paris is organizing an exhibition of his works in 2011.He lives and works in Szentendre.

 

Further information: Molnár Ani Galéria,

T E L. : + 36 1 327 0095 www.molnaranigaleria.hu